Ikoner
I vår kyrka har vi valt att använda ikoner p.g.a. att man mycket tidigt i urkyrkan gjorde det.
Stacks Image 101
Min första riktiga kontakt med ikoner, var när jag besökte en evangelisk-ortodox kyrka i USA 1983. Vid första anblicken tyckte jag att de var stela och overkliga, inte alls som ”min ”altartavla med Jesus som ber i Getsemane. Jag var nog också färgad av att ha hört att katoliker och ortodoxa tillber ikonerna. Men jag var också nyfiken på varför de såg ut på detta sätt. Jag fick ett långt svar, och kontentan var att de personer som var avbildade inte fanns i livet, utan i himlen. De var ”den sky av vittnen ”som gått före oss, och klarat av att vara Guds ljus i världen. Därför avbildas de som förklarade med värdighet och inre frid.             
Själva ordet ikon kommer från grekiskan, eiko´n och betyder helt enkelt bild. Men det jag syftar på här kallas också för ”ett fönster mot himlen”, och betraktaren bör närma sej ikonerna med ett öppet sinne, i bön och kontemplation. De visar vad som finns bakom den synliga världen. Det finns bara två dimensioner, för den tredje finns i den betraktande människans egen själ. Likaså är formen stiliserad och visar inga känslor, för att kunna återspegla betraktarens känslor. Dessutom fick jag lära om, vad gäller tillbedjan av ikoner. Man tillber endast Kristus själv och ger ära till de människor som finns på ikonerna. Det är ungefär detsamma som att jag har fotografier på min familj i plånboken. När jag reser bort och inte kan träffa dem, är det en bra påminnelse att ta fram bilderna. Är det min familj på riktigt? Nej, det är en bild på min familj, som jag älskar och värdesätter mycket.
Ikon målad av Ann Andersson
Själv hade jag ingen tanke på att göra ikoner, förrän en annons i tidningen talade om att en ikonmålarkurs skulle starta. För drygt 25 år sedan började jag där, och fortsatte några år, men sen har jag målat hemma. Jag märkte direkt att det var något som passade mej. Dels själva sättet att måla av något som redan fanns, men att också läsa och studera varje ikon. Allt har sin betydelse, minsta lilla växt syftar på något mer. Jag kommer aldrig att bli färdig och veta allt, för det finns så oerhört mycket.
För några år sedan besökte jag katakomberna i Rom, där det finns fresker från 200-talet bevarade. Det var mycket märkligt och mäktigt att se början på ikonernas historia. De har funnits med sedan urkyrkans tid, och bevarats genom att ikonografer har målat samma motiv om och om igen genom århundraden. Och nu har jag fått förmånen att fortsätta denna tradition, vilket jag gör med bävan för jag är medveten om att jag har långt till fulländning.
För mej tar det c:a ett år att måla en ikon, varför det inte har blivit särskilt många.  Jag försöker kombinera målandet med familj, hem och arbete, och det viktigaste är inte kvantiteten ,utan kvaliteten. Det är en hobby som för mej är mycket viktig och dyrbar.
Med denna presentation hoppas jag att ni kan se på ikonerna med lite andra ögon, än vid första anblicken.
Ann Andersson